Banner page

Banden

banden

De banden zijn van zeer groot belang om een veilige en betrouwbare wegligging te kunnen garanderen onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Het is daarom belangrijk de bandenspanning en de profieldiepte regelmatig te controleren zodat u veilig de weg op kan. Een te lage bandenspanning heeft ook als gevolg dat de auto meer brandstof zal gebruiken en de band zal minder lang meegaan.

Tegenwoordig heeft u een zeer ruime keuze in banden merken, wij monteren vooral Continental banden, maar het is uiteraard ook mogelijk om voor een ander merk te kiezen. Verder heeft u ook nog de keuze tussen zomerbanden, winterbanden en vier seizoenen banden.

Zomerbanden

Dit zijn eigenlijk de standaard banden die onder personenauto’s worden gemonteerd, maar worden tegenwoordig zo genoemd om een duidelijk verschil aan te geven tussen de verschillende types banden. Deze banden hebben bij temperaturen boven de 7 graden de beste grip en een kortere remweg. Bij een profieldiepte van 2mm wordt geadviseerd om de band te vervangen, of als de band ouder is dan 6 jaar

Winterbanden

Deze banden zijn speciaal ontwikkeld om bij temperaturen onder de 7 graden en winterse omstandigheden beter te presteren dan zomerbanden, dus bij lage temperaturen en gladheid meer grip en een kortere remweg dan zomerbanden. Bij winterbanden wordt geadviseerd de band te vervangen bij een profieldiepte van 4mm of ouder dan 6 jaar. In sommige Europese landen is het verplicht in de winter met winterbanden te rijden en is de wettelijke minimale profieldiepte 4mm, dus denk hieraan als u op wintersport gaat.

4 seizoenen banden

Hier wordt door de fabrikanten een middenweg gezocht tussen zomer- en winterbanden, dus in de zomer zullen zomerbanden beter presteren in en de winter winterbanden. Dit type band is wel een goed alternatief als u toch wat meer veiligheid wilt onder winterse omstandigheden dan met zomerbanden, maar geen extra set banden wilt aanschaffen die elke periode voor de zomer of winter gewisseld moeten worden.